06-30-553-2188

Beléptetőrendszer

Ma már számos munkahelyre beléptető kártyájuk használatával lépnek be az emberek, illetve a beléptetőrendszer által nyilvántartott adatok segítségével végzik bérszámfejtésüket. 

Egy épületben- legyen szó akár irodaházról, szállodáról, wellness központról, vagy fitness teremről- hatékony védelmet nyújt egy beléptető rendszer, a nagy fontosságú helyiségek ajtajainak felügyelete, vezérlése által. 

A beléptető rendszer funkcióit a működtetéshez használt szoftverek határozzák meg. A különböző programokban jogosultsági szinteket, időkorlátokat állíthatunk be. Ezeken kívül még információkhoz is jutunk, hogy az objektumon belül ki, mikor, merre mozgott. 

Abban az esetben, ha látogató érkezik az épületbe gyorsan kiosztható egy vendégkártya. Természetesen a vendégkártyával csak olyan részekre léphet be a felhasználó, melyet mi előre beállítottunk. 

A következő részben megismerkedhet a beléptető rendszerek sematikus felépítésével, és az azonosítás lehetséges módjaival. 

 

Belépési pont

A védendő objektum határain kell kialakítani a belépési pontokat. Ezek a pontok fizikai korlátot jelentenek, mint például:

  • elektromágneses zárral felszerelt ajtók

  • forgóvillák

  • gyorskapuk

  • sorompók

Miután igazoltuk jogosultságunkat a belépésre (kártyánkat elfogadta az olvasó, vagy beírtuk kódunkat) akadály nélkül mehetünk tovább. 

A belépési pontok közötti kommunikáció alapján két küllönboző típusú rendszer építhető ki. 

  1. off-line beléptető rendszer: A belépési pontok sem egymással, sem a központi egységgel nincsenek kapcsolatban. Ezt a megoldást gyakran alkalmazzák szállodák ajtajain. Az off-line rendszer előnye, hogy a zárak önállóan működnek. Nincs szükség adatvonali hálózat kialakítására. A zárak külön programozhatók, az események lekérdezhetők. 

  2. on-line beléptető rendszer: A belépési pontok egy hálózat részei, amiket egy központi számítógép felügyel. Az összeköttetésnek köszönhetően a belépési pontok folyamatosan kommunikálnak a központtal és egymással is. Az on-line rendszerben minden módosítás (új felhasználó, jogosultságok) azonnal érvénybe lép. 

 

Központ

A beléptető rendszerek központja egy számítógép, ami számos funkcióval rendelkezik. Többek között a következőkkel:

  • jogosultságok nyílvántartása

  • új kódok kiadása (látogató, új munkatárs stb.)

  • események archiválása

  • kódok letiltása

Különböző szoftverek használatával kimutatásokat készíthetünk a munkaidő alatti személyi mozgásokról, illetve integrált rendszerek esetén egy épület gazdaságosabb energiafogyasztását is megoldhatjuk. Ehhez a beléptető rendszert és az elektromos hálózatot össze kell kötni. Amikor az utolsó munkavállaló is kilépett a munkahelyéről- a beléptető rendszer figyeli ezt- és lekapcsolja automatikusan a világítást és a munkagépeket. 

 

Kommunikációs hálózat

A beléptetőrendszer egységei közötti kommunikációt sodrott érpárral, illetve IP kommunikátorok használatával, akár a helyi vezeték nélküli hálozaton (WLAN) keresztül is le lehet bonyolítani. 

 

 

Olvasási, azonosítási módok

1. Tudás alapú azonosítás: Jelszavak, kódok használata tartozik ide. Előnye, hogy nem tudjuk elveszíteni, mint egy mágneskártyát. 

 

2. Tulajdonlás alapú azonosítás: Proximity kártyák, mágneskártyák sorolhatók ebbe a csoportba. Hátrányuk, hogy másolhatók, elveszíthetjük őket. Viszont a kártyaolvasók kombinálhatók billentyűzettel is, így növelhetjük a biztonságot. 

 

3. Tulajdonság alapú azonosítás: Manapság egyre nagyobb teret hódítanak a biometrikus azonosító eszközök. A szem retina-, és íriszmintázata minden embernél egyedi, ezért megfelelő tulajdonság azonosításhoz. Léteznek még az újnyomatot és a kézfej geometriai jellemzőit vizsgáló eszközök. Ezekkel az azonosítókkal magasabb szintű védelem alakítható ki. 

 

Természetesen a megrendelő igényeinek kielégítése a fő cél, ezért a felsorolt azonosítási módok együtt is alkalmazhatók, a kívánt biztonsági szint elérésének érdekében. 

 

Amennyiben további kérdései lennének a témával kapcsolatban, vegye fel cégünkkel a Kapcsolatot, és örömmel segítünk.