06-30-553-2188

Kamera-megfigyelő rendszer

Számos létesítményben, közterületen találkozunk kamerákkal. Ezek a kamerák hivatottak növelni az emberek biztonságérzetét. Megfigyelő rendszerek telepítésénél sokféle kihívásnak kell megfelelni. Annak érdekében, hogy a telepített rendszer minden felhasználói igénynek megfeleljen, pontosan meg kell határoznunk a megfigyelés tárgyát, környezetét és az ott uralkodó körülményeket. Ezek a tulajdonságok fogják meghatározni a rendszer műszaki paramétereit, a felhasznált eszközök típusát. 

A következő két ábra a megfigyelő rendszerek elvi felépítését szemlélteti: 

1. ábra: Analóg megfigyelő rendszer

 

2. ábra: IP megfigyelő rendszer

 

Az ábrák jól szemléltetik, hogy milyen -főbb- eszközökre van szükségünk egy megfigyelő rendszer kiépítéséhez. Ezen eszközök rövid ismertetőjét olvashatják a további bekezdésekben. 

 

Kamerák

A kamerák képesek szélesebb spektrumban érzékelni a fényt, mint az emberi szem. A számunkra láthatatlan infravörös tartományban is használhatók a kamerák. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik alacsony szintű környezeti megvilágítás mellett is értékelhető képanyag rögzítésére. Ahhoz, hogy éjszakai is tudjunk megfigyelést végezni, 2 különböző kialakítású kamerát alkalmazhatunk:

 1. IR (infravörös) LED-ekkel kiegészített kamerák

 2. IR szűrős kamerák

Az IR LED-ekkel felszerelt kamerák nem keltenek feltűnést, hiszen fényüket mi emberek nem látjuk. Az IR szűrős kamerák automatikusan vagy manuálisan állnak/állíthatók be az infratartomány érzékelésére. 

Az IR szűrő egy optikai üveg, ami a kamera lencséje és a képérzékelő elem között található. Ekkor az infravörös hullámok nem jutnak a képérzékelő elembe. Ez azért fontos, mert ha nem kerül be a szűrő, és nappali fényviszonyok mellett is érkezik infravörös fény a kamerába, torzulnak a kamerakép színei. Sötétedéskor az IR szűrő automatikusan/manuálisan (kamera típusától függ) eltávolítható. Ebben a pillanatban a kamera átvált éjszakai üzemmódba, ugyancsak azért, hogy torzulás mentes legyen a a rögzített kép. 

A kamerák kiválasztásánál sok szempont dönti, hogy melyik lesz a legideálisabb. Most néhányat felsorolunk a teljesség igénye nélkül:

 1. technológia alapján: analóg/ IP hálózati kamerák

 2. kialakítás alapján: fix/ dóm/ PTZ dóm/ kültéri/ beltéri kamerák 

 3. felbontás: VGA(640×480)/ HD720(1280×720/ SXGA(1280×1024)

 4. fókusztávolság: fix fókusz/ variofókusz

 5. támogatott tömörítés: H.264/ MPEG-4/ Motion JPEG

 

Rögzítők

Az IP alapú memgfigyelő rendszereknél alap esetben digitális úton történik a rögzítés. Az analóg rendszereknél is megjelentek már a digitális rögzítők, a DVR-ek. A kamerák számától és a rögzített képanyag kívánt hosszától (20-30 nap) függ ezen eszközök kapacitása. 

A rögzítés történthet: 

 • PC-alapon (digitalizáló kártyák, felügyeleti szoftverek segítségével)

 • célhardveren (DVR, hálózati video-szerverek)

Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló tárhelyet minél hatékonyabban használjuk ki, érdemes figyelnünk arra, hogy az adott rögzítő, melyik tömörítési formákat támogatja: 

 • JPEG

 • Motion-JPEG

 • MPEG

 • H.264

A hálózati csatlakozóval rendelkező digitális rögzítők képanyaga is elérhető távolról, az Interneten keresztül. Az IP hálózatban lévő szervereknél ez alapkövetelmény. 

A távoli elérésnek köszönhetően, megnézhetjük ingatlanunk élőképét, vagy eseménylistáját akkor is, ha több ezer kilométerre tartózkodunk a megfigyelt objektumtól. Ritkán látogatott nyaralókat, hétvégi házakat így felügyelet alá vonhatunk. 

 

Képátvitel

A kamerák által küldött képeket a rögzítő eszköz a felsorolt módok egyikén keresztül kapja meg: 

 • koax kábelen

 • optikai kábelen

 • rádiófrekvencián

 • csavart érpáron 

 

Rövid ismertetőnknek az volt a célja, hogy a kamera- megfigyelő rendszerek alapjait bemutassa. Amennyiben kérdése merült fel, vagy élőben szeretné megtapasztalni a ma forgalomban kapható kamerák sokoldalúságát, vegye fel cégünkkel a Kapcsolatot, és látogasson el Irodánkba